petak, 1. siječnja 2016.

Shrimp Etoufee

Priprema

  1. 1.
    Kozice ocistite i sacuvajte ljuskice od kozica.
    U serpicu dodajte ljuskice,luk,cesnjak,persun i isjecen limun.Stavite oko 7 salica vode i stavite da se kuha oko 45 min.Procijedite i ostavite temeljac sa strane.Ja sam iskoristila ljuskice a vi ako ne zelite da ih kuhate mozete dodati povrtni temeljac.Ali steta bi bilo ne iskoristiti ih.
  2. 2.
    U serpu dodajte puter da se istopi a zatim dodajte sitno sjeckani luk,papriku i celery i dinstajte oko 5 min.U to dodajte brasno i mijesajte oko 3 min.Pravite zaprsku.Zatim u to postepeno dodavajte temeljac i ostavite da vam prokljuca.Smanjite temperaturu,zatim dodajte sjeckani paradaiz,sitno sjeckani cesnjak,suseni timjan,sitno sjeckani persun ili suhi,creole zacin(ako imate),worcestershire sos,ljuti sos,sol,peper,vegetu,crvenu papriku i cayenne zacin.
    Neka vam to kuha oko 20min.
  3. 3.
    Na kraju dodajte sitno sjeckani mladi luk i kozice.
    Neka vam se sve zajedno kuha oko 10min.Na kraju dodajte 3 zlice putera.
    Ja sam prije nego ubacila kozice u  sos izmiksala sa stapnim mikserom a vi po zelji.

Posluživanje

Sluzite sa rizom,gritzom ili pireom...

Sastojci

  • 1 salica 250 ml.
  • TEMELJAC:(optional)
  • ljuskice od kozica
  • limun
  • glavice luka
  • cesnjaka
  • 2 zlice persuna ili 1 suhog
  • SOS:
  • 4 zlice putera
  • srednj luk
  • srednja zelena paprika
  • 1 struk celerija
  • 1/4 salice brasna
  • 3 salice temeljca ili povrtni
  • srednji paradaiz
  • 3-4 cena cesnjaka
  • 1 zlicica suhog timjana
  • 2 zlicice suhog persuna
  • 2 zlicice worcestershire sosa
  • 1 zlicica ljutog sosa
  • 2 zlice creole zacina(i ne mora)
  • sol,peper,vegeta
  • 1 zlicica crvene paprike
  • 1/2-1/4 zlicice cayenne zacina
  • 800gr. kozica
  • 1/2 salice mladog luka
  • 3 zlice putera
  • Shrimp Etoufee..

Nema komentara:

Objavi komentar