Priprema
- 1.Kozice ocistite i sacuvajte ljuskice od kozica.U serpicu dodajte ljuskice,luk,cesnjak,persun i isjecen limun.Stavite oko 7 salica vode i stavite da se kuha oko 45 min.Procijedite i ostavite temeljac sa strane.Ja sam iskoristila ljuskice a vi ako ne zelite da ih kuhate mozete dodati povrtni temeljac.Ali steta bi bilo ne iskoristiti ih.
- 2.U serpu dodajte puter da se istopi a zatim dodajte sitno sjeckani luk,papriku i celery i dinstajte oko 5 min.U to dodajte brasno i mijesajte oko 3 min.Pravite zaprsku.Zatim u to postepeno dodavajte temeljac i ostavite da vam prokljuca.Smanjite temperaturu,zatim dodajte sjeckani paradaiz,sitno sjeckani cesnjak,suseni timjan,sitno sjeckani persun ili suhi,creole zacin(ako imate),worcestershire sos,ljuti sos,sol,peper,vegetu,crvenu papriku i cayenne zacin.Neka vam to kuha oko 20min.
- 3.Na kraju dodajte sitno sjeckani mladi luk i kozice.Neka vam se sve zajedno kuha oko 10min.Na kraju dodajte 3 zlice putera.Ja sam prije nego ubacila kozice u sos izmiksala sa stapnim mikserom a vi po zelji.
Posluživanje
Sluzite sa rizom,gritzom ili pireom...
Sastojci
- 1 salica 250 ml.
- TEMELJAC:(optional)
- ljuskice od kozica
- 1 limun
- 1 glavice luka
- 3 cesnjaka
- 2 zlice persuna ili 1 suhog
- SOS:
- 4 zlice putera
- 1 srednj luk
- 1 srednja zelena paprika
- 1 struk celerija
- 1/4 salice brasna
- 3 salice temeljca ili povrtni
- 1 srednji paradaiz
- 3-4 cena cesnjaka
- 1 zlicica suhog timjana
- 2 zlicice suhog persuna
- 2 zlicice worcestershire sosa
- 1 zlicica ljutog sosa
- 2 zlice creole zacina(i ne mora)
- sol,peper,vegeta
- 1 zlicica crvene paprike
- 1/2-1/4 zlicice cayenne zacina
- 800gr. kozica
- 1/2 salice mladog luka
- 3 zlice putera
Nema komentara:
Objavi komentar