ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Sarma

Priprema

  1. Sarma

  2. 1.
    Prodinstajte sitno sjeckani luk i slaninu
  3. 2.
    dodajte ispranu rižu i kratko dinstajte, da se zacakli ...
    Dodatno dodano :
    Koristite tzv "paraboiled" - pretkuhanu, blanširanu rižu oblika po vlastitom ukusu, tada zasigurno nećete dobti kamenčiće u kupusu, biti će rahla sarma, i nju nije potrebno ispirati.......
  4. 3.
    dodajte mljeveno meso, promješajte i čim promjeni boju maknite s vatre neka se rashladi
  5. 4.
    pomješajete meso, luk, špek, rižu, jaje, kosani list peršina, začine, pustite da malo odstoji, pa ponovo promješajte
  6. 5.
    Odvojite listove kupusa i odrežite zadebljanja, po potrebi isperite pod hladnom vodom
  7. 6.
    Uvijajte sarme veličine po ukusu, kod mene su prve velike pa sve manje, ali to ne smeta …
  8. 7.
    Obreske od listova, i ostatak glavice kupusa sitno nasjeckate i dio stavite na dno lonca, ostalo između sarmi
  9. 8.
    sarme slažite u krug i između suho meso i sl…
  10. 9.
    gore stavite (po ukusu) svježe meso i/ili mesnate kosti
  11. 10.
    dodajte lovorov list i papar u zrnu
  12. 11.
    prelijte umakom (ili samo vodom )
  13. 12.
    kuhajte cca 2 h, dolijte vode po potrebi
  14. Umak

  15. 1.
    na masnoći kratko popržite brašno, protisnuti češnjak
  16. 2.
    dodajte malo crvene paprike
  17. 3.
    podlijte rajčicom, dodajte začine (po ukusu)
  18. 4.
    dolijte vode cca 1, 5 l, miješajući
  19. 5.
    kada provri prelijte preko sarme


Posluživanje

Meni je sarma bolja s ovakvim umakom, mada neki vole samo bistru juhu …
Odlučio sam se dinstati sva 3 glavna sastojka, ali meso vrlo kratko, sarma je rahla i vrlo ukusna ….

                                                                 

Sastojci

  6 osoba
  • Sarma
  • 1 velika glavica kupusa (1,5 -2 kg)
  • 1 kg miješanog mljevenog mesa
  • 2-3 žlice sjeckane slanine i/ili pršuta
  • 150 gr riže
  • 2 glavice luka
  • 1 jaje
  • list peršina
  • 25 gr soli
  • 1 žličica vegete
  • 1 žličica papra ili više po ukusu
  • suho meso slanina, kožice suhe, rebra i sl.
  • svježe meso krmenadl, vratina
  • ili mesnate kosti od vratine i sl.
  • lovor, papar u zrnu
  •                                                        
  • Umak
  • 0,5 l pasirane rajčice
  • 2-3 žlice brašna
  • 3-4 žlice ulja ili masti
  • 1-2 češnja češnjaka
  • šećer
  • bosiljak, majčina dušica
  • crvena paprika
  • vegeta pikant ili malo čilija

Nema komentara:

Objavi komentar