Mediteransku kuhinju odlikuje intenzivna aroma i njihova velika raznolikost, te bogatstvo boja. Iako je djelimično odlikuje relativno visok procenat masnoće, ona je u osnovi veoma zdrava, jer se pri pripremanju jela mediteranske kuhinje uglavnom koriste biljna, a ne životinjska ulja.
I pored određenih regionalnih razlika mediteransku kuhinju odlikuju brojne zajedničke karakteristike. Među njima se posebno ističu slijedeće osnovne životne namirnice, koje se pronalaze u regionalnim specijalitetima gotovo svih mediteranskih kuhinja:
- maslinovo ulje
- puno voća (limun, narandža, smokva, breskva, kajsija, jabuka, kruška, lubenica, dinja)
- puno povrća, posebno: paradajz, patlidžan, paprika, tikvice (zucchini), karfiol, špinat, poriluk (prasa)
- bijeli luk i crveni luk,
- riba i plodovi mora
- brojne vrste mesa, pogotovo: janjetina, jaretina, perad i teletina, veoma malo svinjsko meso
- često upotreba aromatskog i začinskog bilja, među kojima prednjače: ruzmarin, origano, bosiljak, majčina dušica i metvica
- kruh i sve vrste pekarskih proizvoda (pogača, kruh ispod sača, peciva, lepinje), pasta (tjestenina), pita i riža
- redovito konzumiranje crvenog vina u umjerenim količinama pri svakom jelu
-
Nema komentara:
Objavi komentar