ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Lazanje s dimljenim lososom i špinatom

Priprema


  1. 1.
    Zakipimo pola litre vode i stavimo Podravkin temeljac za riblja jela unutra, promiješamo i pustimo da kuha par minuta i ugasimo vatru.
  2. Očistimo špinat, operemo ga i na 30 sekundi, uronimo u vrelu i posoljenu vodu (blanširamo). Blanširani špinat, u cjedilu, ohladimo pod mlazom hladne vode i ostavimo da se ocijedi.
  3. Dimljenog lososa narežemo na trake, širine cca dva centimetra, pokapamo limunovim sokom i popaprimo
  4. U tavi, na vrućem maslacu, pržimo sjeckani luk dok ne požuti. Zatim dodamo protisnuti češnjak, posipamo brašnom i promiješamo.
    Odmah zatim začinimo solju i paprom, ulijemo 1 deci bijelog vina, riblji temeljac, vrhnje za kuhanje, pirjamo stalno miješajući dok ne dobijemo glatku smjesu i maknemo s vatre.
  5. Mozzarellu iskidamo ili narežemo na kriške. Ostavimo sa strane par kriški mozzarelle
  6. Dno vatrostalne posude pokapamo maslinovim uljem, premažemo umakom, te naizmjence slažemo tijesto, ribu, špinat, kriške sira mozzarelle, umak, malo pokapamo vinom, tijesto i tako redom, dok ne potrošimo namirnice (zadnji red završavamo s umakom, a bez tijesta).
  7. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na donju razinu, na 200°C, 20-ak minuta. Pri kraju pečenja posložimo gore preostale kriške mozzarelle. A kada poslužujemo naribamo malo ribanca po vrhu.    

    Posluživanje 

  8. Poslužiti uz fino bijelo vino, poput hercegovačkog Kamenog ili Vrbničke Žlahtine.
    Dobar tek!               

1 komentar:

  1. postovani, ako prepisujete recept a pogotovo ako objavljujete neciju fotografiju, bilo bi fer pitati za dopustenje, zar ne?

    OdgovoriIzbriši